RAKOvčelaříci - "spolupráce" s místní ZO ČSV

19.07.2015 11:01

Mrzí nás, že ZO Českého svazu včelařů v Rakovníku (která jinak na naše nabídky spolupráce pri konání mnoha našich včelařských akcí v Rakovníku nikdy NEREAGUJE) poslala "UDÁNÍí" na včelí stanoviště našeho kroužku na místní Veterinární správu.

Snad tyto "snaživé včelařské funkcionáře" potěší, že VS shledala vše v naprostém pořádku.

Vážíme si jejich "nezaujaté snahy" o zdraví včel na Rakovnicku, ale přejeme si, aby stejně aktivně a iniciativně řešili i jiná včelí stanoviště svých členů, která vykazují opravdová porušení nejenom směrnic ČSV, ale i veterinárního zákona. Při botanických procházkách s členy RAKOvčelaříků jseme takovýchto (viz fotografie níže) neoznačených stanovišť viděli několik. Nejenom, že nejsou označena jak uvádí nařízení, ale některá jsou bez včel (lze předpokládat i úhyny z důvodů včelích nemocí) a jejich česna jsou otevřená, což umožňuje zalétávání jiného hmyzu (včel) a tím i zvýšené riziko rozšiřování včelích nemocí. Na některá taková včelí stanoviště jsme již místní ZO ČSV před mnoha měsíci (mnohdy i lety) upozorňovali, ale nápravu nezajistila.

Video z jednoho opuštěného a neoznačeného včelího stanoviště (v doletu našich včeliček), kde otevřená česna prázdných úlů zvyšují riziko rozšiřování včelích nemocí.

Několik fotografií z dalšího neoznačeného "rizikového" včelího stanoviště.